tiistai 2. elokuuta 2011

Esittelyssä Vivienne Boulton: Nukkekotikirja




Ollessani 8-vuotias kävin paljon kirjastossa. Mukaani tarttui aina tämä kirja. Palautus tuntui joka kerta niin kurjalta, että sain pian oman kappaleen. Onneksi, sillä tuo kirja ruokki valtavasti mielikuvitustani ja sai minut kiinnostumaan kaikenlaisesta näpertelystä. Sillä on sama vaikutus edelleenkin.

Nukkekotikirja on samaan aikaan värikäs ohjekirja ja kaunis kuvasto, josta saa vinkkejä nukkekodin sisustamiseen erilaisten tyylien mukaan. Mukana on mm.Viktoriaaninen aika, 1930-luku sekä nykyaika. Kirja opastaa kädestäpitäen, kuinka voi itse tehdä nukketalon nuket, tavarat ja huonekalut. Tavaroiden tekeminen ei tule kalliiksi - suuri osa teko-ojeiden materiaaleista koostuu ihan arkisista asioista joita jokaisella on kotonaan: käytetään kankaita, pahvia, helmiä, karkkipapereita, foliota ja hammastikkuja. Kirjassa myös paljon käytetyt muovailumassa, puu ja akryylimaali ovat edullisia ja helposti saatavilla.

Vaikka kirjassa on valtava määrä teko-ohjeita, se saa pään vilisemään myös omia ideoita. Yhtäkkiä sitä näkee aarteita joka puolella ja kädet syyhyävät päästä kokeilemaan, mitä kaikkea niistä voi tehdä. Samalla oppii myös, ettei kirjan ohjeita tarvitse tulkita kirjaimellisesti vaan oma tulkinta on sallittua. Ei ole katastrofi, jos käyttää vanerin sijasta pahvia tai kovettuvan muovailumassan sijasta muovailuvahaa. Kirja on siis oiva ponnahduslauta täysin omanlaisensa nukketalon perustamiseen.

Kirjasta inspiroituvat paitsi nukkekotiharrastajat, myös aivan tavalliset askartajat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kirjan ohjeita hyödyntäen tehty suloinen avaimenperä? Tai huonekalu Barbietaloon? Myös eri tyyleistä kiinnostuneet sisustajat ja keräilijät ihastuvat laadukkaisiin kuviin nukketalon huoneista ja esineistä. Kirja sopii niin aikuisille kuin lapsillekin, tosin ei ihan pienimmille.

Vivienne Boultonin nukkekotikirja Adlibriksessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti