sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Lahjoja prinsessalle

Tää pätkä Disneyn Prinsessa Ruususesta on ihan hulvaton. Se kuvaa hyvin mun laiskaa jotenkin-näin-se-menee-suhdetta ompeluun :D

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Ohjeet nuken coctail-mekkoon ja laukkuun



Pian ensimmäisen ompelutyöni jälkeen syntyi tämä mustavalkoinen coctail-mekko ja siihen sopiva juhlalaukku. Idean mekkoon sain keväällä shoppaillessani Tukholmassa. Aargh, haluaisin nuo niin kovasti itselleni omassa koossa..

Tällainen yksinkertainen mekko sekä laukku syntyy nopeasti. Ensiksi leikataan hametta varten ympyrän muotoinen kaistale kangasta, ja siihen tehdään reikä keskelle. Yläosan saa ompelemalla "vyön" paksusta pitsireunaisesta kuminauhasta. Pitsin voi myös ommella itse. Rintojen kohdalle ommellaan kangaskaistale. Sitten vain yhdistetään ylä- ja alaosa ja ommellaan kiinni. Sitten otetaan maljakosta kimpullinen muovikukkia ja leikellään terälehdistä kahden tai kolmen lehden rykelmiä (niitä ei tosiaan kannata ruveta ompelemaan yksi kerrallaan.) Kannattaa käyttää vähän eri kokoisia- ja värisiä lehtiä niin näyttää paremmalta. Lopuksi lehtirykelmät ommellaan helmaan jokseenkin järjestelmällisesti. Kun tämä on tehty, tadaa! Mekko on valmis.

Laukun materiaaleiksi riittää pala pahvia ja kangasta, kaksi metallirinkulaa, ketju ja helmi. Laukun työvaiheet on kuvina tässä:

1.

Leikataan pahvista pieni "kortti", ja taitetaan sitä niin että se antaa periksi.


2.

Nämä metallirinkulat on revitty vanhoista goottihousuista. Pyoreät renkaat käy yhtä hyvin.


3.

Laitetaan rengas kortin taitekohtaan ja piirretään sen reunan mukaan puoliympyrä kummallekin puolelle. Leikataan irti.


4.

Nyt kortti on puoliympyrän muotoinen. Leikataan "pisaran" muotoinen pala kangasta ja asetellaan tällä tavoin. Renkaat teipataan toisiinsa alareunasta, ja laitetaan kortin sisälle näin.


5.

Vedetään "pisaran" kulma renkaan läpi ja liimataan puoliympyräkorttiin.


6.

Kun liima on kuivunut, laitetaan liimaa vapaana roikkuvan kankaan yläreunaan ja liimataan se renkaiden alle. Taas kuivatellaan. Sojottaviin sivureunoihin laitetaan liimaa (laukun ulkopuolelle) ja taitetaan sisäänpäin hammastikun avulla. Tällä tavalla saumoista tulee siistit eikä liimajäljet näy ulospäin.


7.
Viimeiseksi lisätään pieni helmi tai korulukko tms. lukoksi ja liimataan ketju paikoilleen. Valmis!


keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Nuken iltapuku

Se olisi sitten askartelublogini ensimmäisen postauksen aika. Jännää! Kuten jatkossakin, esittelen lähinnä uusimpia tekeleitäni, jotka voivat olla melkeinpä mitä vain.

En ole koskaan pitänyt ompelusta. Ala-asteellakin valitsin puutyöt käsitöiden sijaan. Vähän aikaa sitten sain kuitenkin päähäni kokeilla, että osaisinkohan ommella jotain muutakin kun paidannappeja, ja muutaman illan näpertelyn tuloksena syntyi tämä punainen Barbien mekko. En tietenkään malttanut aloittaa mistään yksinkertaisemmasta.


Tekoprosessi oli hankala, sillä selkeitä kaavoja oli vaikea löytää internetistä eikä isoäidin vanhasta ompelukirjastakaan ollut apua, sen ohjeet kun oli tehty paljon edistyneemmille ompelijoille. Eli siis 50-luvun yläasteikäisille.. Hylkäsin siis ohjeet ja päätin selvitä maalaisjärjellä. Pian jo leikkelin pieneksi jäänyttä hametta palasiksi ja piirtelin kaavoja omasta päästäni. Tuloksena oli aluksi väärin yhdistettyjä osia ja paljon ratkomista mutta hei, tehdessä oppii.

Halusin mekon yläosaan jonkinlaista kukkahärpäkettä, ja heti silmäni osuikin rikkimenneen hiuspinnin muovikukkaan. Sitten vain yksinkertaisesti asettelin sen paikoilleen ja ompelin kiinni. Purkautuvat reunat vahvistin pykäpistoin, ja sain aikaan pitsisen vaikutelman. Yläosaan ommellut mustat helmet ja timantit revin irti rikkinäisistä koruista, jotka olin ajatellut vielä joskus korjata. Nyt vain korjasin ne vähän eri paikkaan. Älkää heittäkö pois vanhoja koruja, ne ovat erinomaista askartelumateriaalia!

Lopulta kävi niin että Barbien rintavarustus oli liian suuri mekkoon, mutta hieman liian pieni Lego Scala-nukke pelasti tilanteen. Se näyttää viihtyvän ihan hyvin uudessa puvussaan, eikös?

Nukenvaate näyttää kivemmalta, kun sen kylkeen askartelee yhteensopivia esineitä. Hajuvesipulloihin riittää kaksi helmeä jotka liimataan päällekkäin, päivänvarjo puolestaan saadaan hammastikusta jonka ympäri kieputetaan satiininauhaa. Meikkirasian saa tehtyä pahvista ja satiininauhasta ja siihen voi ommella koristeeksi helmiä, pitsiä tai taskun.